Cowgirl Hotlist

Our Newsletter to your inbox every week!

Western Reimagined

In touch with nature and only ten minutes to downtown Jackson Hole, a family builds a stunning home with soaring views in glass, wood, and stone.

February 19, 2018

The corner wall in the great room slides open, connecting the main living space to the upper terrace. Beyond the wood log columns sitting atop battered concrete bases, the custom railing features steel pickets arranged in a random pattern to give the impression of reeds in nature.

If you live in a setting as naturally beautiful as Jackson Hole, Wyo., it is understandable that you would want to bring as much of the outdoor aesthetic inside as possible. Blurring the lines between indoor and outdoor living is precisely what one Connecticut couple accomplished with their retirement home, which is part of the luxurious Homes at Amangani. “It’s rather unique in that it has the feel of being very much rural and looking at the mountains, yet it’s only 10 minutes from the grocery store,” says the owner, who was the architect and interior designer on the project.

The gallery, with stone floors from Kemmerer, Wyo., and rough-textured stone walls that invite nature in, forms the spine along which all other rooms in the home are organized. The beveled window openings in the great room, lighted from below, highlight the depth of the redwood walls.

The uniquely located lot they selected was rather difficult to build on because it is situated on a steep slope that drops off in two directions. But the imposing views of the Teton Mountain Range and layers of landscape–including rugged buttes that change in both color and texture with the seasons–offered the perfect private setting for their home that is at once modern, rustic, Western, and Asian-inspired. “You could just sit and stare out the windows all day long!” exclaims the owner, who wanted the views to be the focus of his design.

The multi-level home is constructed of stone and redwood built on a solid rock plinth.

The just-under 6,000-square-foot house is relatively opaque on the entry side. From here, you only get a glimpse of what’s beyond with peek-a-boo mountain views through the entry windows. Flowing down from the entry, a gallery forms the spine of the home from which all other spaces are organized to take advantage of the mountain vistas on the opposite side of the home. That side is largely transparent with floor-to ceiling windows stretching the length of the house. The home combines sloped shake roofs with flat sod roofs that mimic the pitch of the surrounding mountains and, in turn, de-emphasize the structure. Built of wood and stone on solid rock plinths, the home assumes a natural harmony within its geographical environment.

Stone fireplaces–both inside the great room and outside on the upper terrace–create a warm atmosphere. The great room features redwood walls and ceilings and mahogany floors and recessed built-in custom cabinetry. The wood is offset by neutral upholstered furniture (Kravet) sitting atop a hand-tufted area rug (Sammal by Woodnotes).

Natural materials–including stone, redwood walls, mahogany windows and cabinetry, and pine columns–are utilized both inside and out to further soften the distinction between interior and exterior spaces. The interior design palette is decidedly neutral with sparsely used and strategically placed artwork that enable colors from nature, visible through the massive windows throughout the home, to take center stage. It’s a modern design that remains soft, warm, and human in its color and scale. The redwood walls, for instance, have a complex color and texture that keep the home from being harshly modern while at the same time giving the appearance that the space was carved out of a single block of wood.

The piano-shaped window in the great room features curved glass inside the solid-wood mahogany frame.

Twin master suites anchor the opposite ends of the home, separated by the inviting great room, dining room, and kitchen. Offering a private retreat, each bedroom has a glass corner wall where a comfortable swivel chair sits, perfect for curling up with a book or losing yourself in the view. An ensuite bathroom featuring a panoramic glass wall provides another inundation of nature to the space. Each bedroom is fully self-sufficient with a private deck, daybed, workspace, fireplace, built-in television, washer/dryer, refrigerator/freezer drawers, and a place for a coffee maker.

Asian-inspired rawhide woven chairs flank the two-piece floating steel table the architect designed himself and had fabricated by a local craftsman (Trevor Thomas/Metallurgy). A trio of pendant lights over the dining table (Santa & Cole) complement the modern lanterns affixed at either end of the waterfall island (Tech Lighting).

The great room boasts a beautiful piano-curved window with frames custom crafted from solid mahogany wood that create even more drama in the living room. The corner window of the great room slides open to the spacious upper terrace beyond, expanding the gathering space and more completely connecting indoor and outdoor living. From here, you can even hear the faint sounds of the cattle grazing in the valley below.

The custom-designed cantilever redwood canopy bed is a focal point in the two self-sufficient master bedroom suites, located on opposite ends of the home. The upholstered swivel armchair (Arabella by Giorgetti) in the glass corner provides a reading nook with sweeping views.

The walk-out lower level features a guest suite with floor-to-ceiling windows and an outdoor terrace with stepping stones to the hot tub area. A theater room with a 10-foot screen, an office, a sauna, and a large exercise room with views of the mountains beyond complete the lower level.

Floor-to-ceiling glass panels in the master bathroom shower and drying area offer wide-ranging views of the mountains and the valley. Sleek pendant lights complete the look (Fino by Tech Lighting).

The home’s elaborate audio-visual and lighting control system is the ultimate in convenience and entertaining ease, enabling the streaming of music and videos from anywhere in the house to any of the TVs and speakers via a smartphone or keypads mounted in strategic locations.

The lower terrace at the far end of the home leads to the private guest suite, which is connected to the spa by concrete stepping stones.

Photography by Roger Wade.

General Contractor: Dynamic Custom Homes; Jackson, Wyoming.

Architect & Interior Designer: Tom Taylor AIA; Soyster Taylor Design, Farmington, Connecticut, & Jackson, Wyoming.

Builder/Superintendent: Tim Rieser; Jackson, Wyoming.

Cowgirl Hotlist

Our Newsletter to your inbox every week!